MENU ☰

Försegel

Förseglen tillverkas numera i olika material och uppbyggnad. Oberoende av om du nöjes- eller kappseglar är det viktigt att varje segel planeras för tänkt användning och miljö. Vår uppgift som segelmakare är att tillverka ett segel i rätt material och form, och som beaktar seglarens högst individuella önskemål.

[read more=”VISA BILDER” less=”GÖM”]
Furling Headsail

MasAcril UV färger

Klicka på färgen för att öppna en större bild.

[/read]

[read more=”LÄS MERA” less=”GÖM”]Cross-cut
Segel som är skurna horisontuellt sys vanligtvis i polyester/Dacron. Dessa segel lämpar sig utmärkt för både nöjessegling och entypsklasser, och till och med för jorden runt seglatser.

Radialsegel
Radialskurna segel sys i dag helt utgående från olika belastningslinjer. Tack vare den optimerade planeringen behåller seglet sin form även under belastning. Dessa segel lämpar sig uttryckligen för kappsegling där seglets form kan vara avgörande för prestationen. Dukarna skärs individuellt för varje enskilt segel.

Försegeltyp och storlek

Genua 1 är förseglet för 1-7 m/s vindar och är båtens största försegel med ett LP-mått som typiskt ligger på 140 – 150 % .

Genua 2 är förseglet för 8-12 m/s vindar med 120-130% LP-mått.

Fock/genua 3 har ett LP på 90-110%. Seglet är avsett för vindar på 8 – 15 m/s. Med moderna riggar passar focken även för svagare vindförhållanden.

Fock 4, hårdvindsfock
Detta segel är avsett för vindar på 13-18 m/s. Ytan ligger på cirka 75-80% av förtriangeln.

Stormfock
I hårda väderförhållanden skall du alltid ha stormfocken redo. Våra stormfockar kan sättas utan att rullgenuan behöver halas.

Rullgenua
Det absolut vanligaste långfärdsseglet. Seglet som rullas in eller ut beroende på vindförhållandena. Sys ofta i stark duk, vilket ger ett tryggt och hållbart segel för alla vindförhållanden.

ST rullfock
ST rullfocken är helt enkelt en självskotande fock, och är därmed det enklaste av alla segel att hantera.

Genuans/rullfockens standardleverans innehåller
Cross-cut eller radial skärning
Trimlina för akterliket (snörp)

Trimlina för underliket

Trimlinjer
Tell-tales
Segelsäck

Dessutom kan du få:
Fönster
Liggande eller stående lattor
UV-skydd (rullgenua/fock)
Bukkompensator (rullgenua/fock)[/read]