MENU ☰

Cruising

[read more=”LÄS MERA” less=”GÖM”]Cruisingseglen är för dig som prioriterar livslängd och konkurrenskraftigt pris. Vi syr dem i de bästa segelmaterialen och ger dem utmärkt form. Materialen är Dacron samt laminat. Seglen tillverkas utan att pruta på vare sig prestanda, funktionalitet, form eller materialkvalitet. Beslag samt detaljer håller högsta kvalitetsnivå. Allt detta för att få full valuta för pengarna åt dig – med möjligast njutbara och många seglingsmil.[/read]

Performance

[read more=”LÄS MERA” less=”GÖM”]För dig som vill kombinera cruising med lite sportigare segling, kanske till och med kappsegling. Dessa segel kombinerar högre prestanda med en lång livslängd. De passar för både kappsegling och cruising, och för alla typer av båt.[/read]

Racing

[read more=”LÄS MERA” less=”GÖM”]För dig som tävlar. Dessa segel representerar den absoluta eliten. De töjer inte, de är ytterst prestationsdugliga och de håller länge. Speciellt i hållbarhet håller vi samma klass som de allra bästa tävlingsseglen. Förvisso är tävlingsseglens hållbarhet alltid lägre än segel som är gjorda med tanke på cruising. Våra tillverkningsmetoder ger segel som är lättare, starkare, styvare och snabbare. För racingseglen använder vi Pentex, Kevlar och kolfiber.[/read]

Vi representerar de Polska segelmakeriet Bryt Sails och förmedlar deras mycket högklassiga segel till mycket konkurrenskraftiga priser. Be om offert med offertblanketten eller skicka en e-post till info@sailandgo.fi

[read more=”VISA BILDER” less=”GÖM”]

SONY DSCfirst 30_005

design11

Profile analise

[/read]

Segelparlör

[read more=”LÄS MERA” less=”GÖM”]Aramid Den mest använda fibern för tävlingssegel. Töjer bara en femtedel av polyestern, och hälften av Pentex. Aramid tål däremot inte UV strålning lika väl, och skadas dessutom lättare vid våldsam segelfladdring och om den viks skarpt.

Cross-cut En av tillverkningsmetoderna, tvärs skärning. Passar bäst för vävda dukar som t ex Dacron (Polyester).

Carbon Kolfiber. Används för tävlingssegel.

Dacron® Duponts varumärke för polyesterduk.

Dyneema® DSMs varumärke för polyetylenfiber.

Hydra Net® Dimension Polyants’ varumärke för vävd duk tillverkad av Dynema-fiber.

Kevlar® Duponts varumärke för aramidfiber.

Kolfiber En oerhört stark fiber med aramidliknande egenskaper. Kolfibern tål UV-strålning bättre och kombineras därför ofta med aramid.

Laminat En tillverkningsmetod där seglet skapas genom att flera skikt limmas ihop. Skikten består oftast av Mylar®, Scrim och Taffeta.

Membran En teknik som riktar fibrerna i seglet enligt hur krafterna verkar. Genom optimerad fibermängd och placering får vi segel som är lättare och samtidigt stadigare.

Mylar® Duponts varumärke för polyesterfolie. Folien används för att fixera fibrerna i laminerad duk.

Nylon En elastisk och lätt fiber. Nylon används på grund av sin höga töjbarhet huvudsakligen för undanvindssegel (t ex spinnaker, gennaker).

Pentex® Honeywells varumärke för fibern med namnet ”polyethylene naphthalate”. Det är en modifierad polyesterfiber som används i laminerad duk. Töjer 40 % mindre än vanlig polyesterfiber, men dubbelt så mycket som Kevlar.

Polyester Den vanligaste segelfibern. Kan vävas till segelduk och bär då ofta namnet Dacron. Mycket stark men töjer. Används också som Taffeta. Polyesterfiber används också i laminerad duk, ofta som Taffeta applicerad på bägge sidor av seglet.

Polyethylene En mycket stark fiber som töjer aningen med ålder, men som behåller prestationsförmågan. Materialet är UV-beständigt. Bär oftast varumärken som Spectra och Dynema.

Radial En tillverkningsmetod där seglet byggs upp av olika delar som placeras så att fibern riktas enligt hur krafterna påverkar seglet. Kan ha olika namn utgående från hur delarna ligger riktade, t ex bi-, tri och fullradial.

Scrim Detta namn hänvisar närmast till fiberstrukturen i laminerad duk. Scrim utgör alltså seglets ”hjärta”.

Spectra® Honeywells varumärke för polyetylenfiber.

Taffeta Hänvisar ofta till en tätt vävd duk som appliceras på laminerad fiber för att höja seglets hållbarhet. Oftast gjord av polyester (Dacron).

Technora® Tejins varumärke för aramidfiber. Inte riktigt lika stark som Kevlar, men bevarar formen bättre. Färgas oftast svart och används i X-ply –laminerad duk.

Tri-Radial Fibrerna ”strålar” in mot centrum från seglets alla hörn.

Twaron® Tejins varumärke för aramidfiber, dvs. ”Aramid”.

Vectran® Ticonas varumärke för deras fiber som baserar sig på polyester. Påminner aningen om Kevlar men väger mer och tål UV-strålning bättre. Fibern används in 3 DL –segel, samt invävd i polyesterduk. Vectran® passar utmärkt också för långfärdsseglare.

X-ply Fibrerna ligger korsplacerade för att ge segel av laminerad duk stabilitet. Tillverkas i allmänhet av ”Technora” fiber eller polyester.[/read]