MENU ☰

Segla Bättre – Segla Förmånligare!

Oy Sail and Go slog upp dörrarna för alla kvalitetsmedvetna seglare under hösten 2009. Vårt koncept var då och är fortfarande att till förmånliga priser erbjuda kvalitetssegel för både cruising och racing. Vi satsade full genast från början, med ett helhjärtat engagemang för segling kombinerat med fleråriga erfarenheter av både cruising och racing, samt med en gedigen kunskap om båtar, segel och annan utrustning.

Naturligtvis behövde vi partners, och de stora loften i Asien hade varit den lätta, men inte den rätta lösningen. Leveranstiderna hade varit plågsamt långa samtidigt som vi blev medvetna om att de asiatiska loften inte skulle klara av att kontinuerligt möta de kvalitetskrav som vi och våra seglarkunder ställer.

Vi behövde en leverantör på rätt avstånd och med rätt inställning till kvalitet och pris. Målet stod ju ställt på att kunna garantera både en prisvärd segling och snabba, smidiga leveranser. Polen låg bra till, landet har gedigna seglingstraditioner och hög yrkesskicklighet samtidigt som prisnivån är minst sagt attraktiv tack vare hög kompetens, volym och den senaste IT-högteknologin för branschen. Vi beslöt alltså rikta våra blickar söderut, över Östersjön, till Polen och till segelloftet Bryt Sails.

Polen hör till de gamla sjöfararnationerna, med traditioner från Hansaseglationens tidevarv och ännu längre bort. I Polen har man sytt segel nästan sedan urminnes tid, och än idag lever traditionerna mycket starkt kvar.

Tillverkning av segel och annan seglingsutrustning är idag en stark och växande näring i landet, framför allt i trakten kring Gdansk. Alla kommer ihåg Tall Ships Race, men hur många vet att många av seglen faktiskt var Made in Polen? Fartyg som Krusenstern, Swan van Makum, Europa, Superyacht Atlantic, Alexander von Humboldt II, ej heller den finska skonerten Helena, galeasen Ansio,  galeasen Ihana, skonerten Joanna samt ketchen Vahine att förglömma, bär segel som är skurna och sydda i Polen.

Vi hoppas kunna dra nytta av det polska segelkunnandet, till gagn för finska seglare. Vår partner, segelloftet Bryt Sails, som är Polens största segelloft, grundades 1980 av erfarna ingenjörer inom varvsindustrin. Sedan dess har Bryt Sails producerat över en miljon kvadratmeter segel av olika typer, från de minsta och snabbaste segelfarkoster för is-segling till stora segel för de största Tall Ships i världen. Även det svenska segeloftet Boding, gör sina segel hos Bryt Sails.

Under åren som gått har det val vi gjorde visat sig vara mer än lyckat. Vårt samarbete med Bryt Sails och med den tyska segeldukstillverkaren Dimension Polyant har vuxit sig till en god och förtrolig relation. Tillsammans har vi klarat av att lösa den nästan omöjliga ekvationen: toppkvalitet i kombination med ett konkurrenskraftigt pris. Sail and Go, Bryt Sails och Dimension Polyant klarar idag av konststycket att locka fram det mesta och bästa ur vilken båt som helst. Ta kontakt med oss så berättar vi hur!

Seglets form, designen, är segeltillverkningens absolut viktigaste skede. Hos oss sker formgivningen med hjälp av designmjukvaran Sailpack, ett världskänt program för segelformgivning (www.bsgdev.com). Våra designers skapar på datorskärmen med hjälp av Sailpack ett segel med exakt de önskade egenskaperna. Därefter överförs tillskärningsdata på elektronisk väg till våra laserskärare som med millimeterprecision skär ut seglets delar. Därefter tar våra kunniga och rutinerade segelmakare vid och använder både känsla, hantverkskunnande och expertis för att trolla fram ett fantastiskt segel som står snyggt och levererar topprestanda – och som samtidigt passar plånboken!

I närheten av Gdansk finns också träblockstillverkaren Metalmor. Vi samarbetar med dem sedan våren 2011, och kan nu erbjuda träblock till segelfartyg. Metalmor grundades 1991 och är idag ett av de namnkunnigaste företagen i Europa inom sitt gebit. Galeasen Ansio från Kalajoki, ryska Krusenstern och tyska Alexander von Humboldt II har block från Metalmor.

Oy Sail and Go Ab representerar svenska Selden Mast.