Tietoa purjeista

  • Lomakkeet purjeiden mittaamiseen

  • Purjesanasto

    Aramidi – Eniten käytetty kuitu kilpapurjeissa. Kuitu venyy viisi kertaa vähemmän kuin polyesteri ja puolet vähemmän kuin Pentex. Aramidi kärsii UV-säteilystä sekä vaurioituu helpommin voimakkaassa lepatuksessa ja vahvasti taitettaessa.


    Crosscut – Purjeiden valmistusmetodi, vaakaleikkaus. Tämä leikkaus sopii parhaiten kudottuihin purjekankaisiin kuten Dacroniin.


    Carbon – Hiilikuitu, käytetään kilpapurjeissa.


    Dacron® – Dupontin tuotemerkki polyesterikankaalle.


    Dyneema® – DSMn tuotemerkki polyetyleenikuidulle.


    Hydra Net® – Dimension Polyantsin tuotemerkki kudotulle kankaalle, jossa käytetään Dyneema-kuituja.


    Kevlar® – Dupontin tuotemerkki aramidikuidulle.


    Hiilikuitu – Erittäin vahva kuitu, jolla on aramidin kaltaisia ominaisuuksia. Hiilikuitu myös kestää paremmin UV-säteilyä ja tästä syystä sitä yhdistetään usein aramidikuitujen kanssa.


    Laminaatti – Purjeiden valmistusmetodi, jossa liimataan useita kerroksia yhteen. Kerrokset koostuvat useimmiten Mylarista®, Scrimistä sekä Taffetasta.


    Membraani – Tekniikka, joka asettaa kuidut purjeeseen sen mukaan, miten voima jakaantuu purjetta käytettäessä. Optimoimalla kuitujen määrän sekä sijainnin saadaan purjeesta sekä kevyempi että vakaampi.


    Mylar® – Dupontin tuotemerkki polyesterifoliolle. Foliota käytetään kuitujen kiinnittämiseen paikoilleen laminoiduissa kankaissa.


    Nylon – Joustava sekä kevyt kuitu. Nylonia käytetään lähinnä myötätuulipurjeissa (esim. spinaakkerit, genaakkerit) sen korkean venyvyyden vuoksi.


    Pentex® – Honywellin tuotemerkki Polyethylene naphthalate –kuidulle. Kyseessä on modifioitu polyesterikuitu, jota käytetään laminoiduissa kankaissa. Kuitu venyy 40 % vähemmän kuin tavallinen polyesterikuitu mutta kaksi kertaa enemmän kuin Kevlar-kuitu.


    Polyesteri – Tavallisin purjeissa käytetty kuitu. Kuitu voidaan kutoa purjekankaaksi ja silloin käytetään usein nimeä Dacron. Kuitu on erittäin kestävä mutta helposti venyvä. Materiaalia käytetään myös Taffetan kutomiseen. Polyesterikuitua käytetään lisäksi laminoiduissa kankaissa, tosin silloin usein Taffeta asennettuna molemmilla puolille.


    Polyetylen – Erittäin voimakas kuitu, joka ajan myötä venyy jonkin verran mutta pitää silti suorituskykynsä .Materiaali on UV-kestävää. Useimmiten käytetään tuotenimiä Spectra sekä Dyneema.


    Radial – Purjeiden valmistustekniikka. Purje rakennetaan useista osista, jotka kohdistetaan siten että kuidut istuvat sen mukaisesti, miten voima purjeen eri osissa kohdistuu. Eri nimet kertovat miten nämä osat ovat kohdistettuja, esim Bi-, Tri- ja Fullradial.


    Scrim – Nimi viittaa lähinnä kuiturakenteeseen laminoiduissa kankaissa. Scrim on siis purjeen ”sydän”.


    Spectra® – Honeywellin tuotemerkki  polyetyleenikuidulle.


    Tafetta – Nimellä viitataan useimmiten sellaiseen tiheäkudottuun kankaaseen, joka asennetaan laminoiduille kuiduille lisäämään purjeen kestävyyttä. Tavallisin materiaali on polyesteri.


    Technora® – Tejinin tuotemerkki yhdelle aramidikuidulle. Kuitu ei ole aivan yhtä vahva kuin esim. Kevlar mutta pitää muotonsa paremmin. Kuitu väritetään yleensä mustaksi ja sitä käytetään ’X-ply’ -laminoiduissa kankaissa.


    Tri-Radial – Kuidut ”säteilevät” sisäänpäin kaikista purjeen kulmista. Lue ’Radial’.


    Twaron® – Tejinin tuotemerkki yhdelle aramidikuidulle. Lue ’Aramidi’.


    Vectran® – Ticonan tuotemerkki yhdelle polyesteriin perustuvalle kuidulle. Muistuttaa hieman Kevlaria mutta se painaa enemmän ja kestää UV-säteilyä paremmin. Kuitua esiintyy 3 DL purjeissa sekä sisään kudottuna polyesterikankaaseen. Vectran® sopii hyvin matkapurjehtijoille.


    X-ply – Ristiin aseteltuja kuituja, jotka auttavat purjeen vakautta laminoiduissa kankaissa. Valmistetaan yleensä ’Technora’ kuidusta tai polyesteristä



  • Vaakaleikkaus

    Vaakaleikatuissa purjeissa kankaat on nimensä mukaisti vaakatasossa. Vaakaleikkattu purje on tavallisesti tehty kudotuista plyester (dacron)kankaista. Leikkaus on sopiva niin huvi- kuin maailmanympäripurjetijoille sekä yksityyppi-luokille. Nykyään kilpailuissa käytetään kuitenkin enenevissä määrin myös vaakaleikattuja purjeita.

  • Radial leikkaus

    Radiaalileikkaus on sopiva rakenne hyvää suorituskykyä vaativalle purjehtijalle ja isompiin veneisiin. Radial leikattu purje säilyttää suunnitellun muotonsa paremmin ja pidempään, kun vaakaleikattu. Purje voidaan valmistaa useista eri materiaaleista tai materiaalien kombinaatioista. Kilpapurjeet ovat lähes aina radiaali-leikattuja. 


  • Membran leikkaus

    Membraanipurjeista ei saa arkiruokaa tekemälläkään. Ne ovat sitä juhlaa, mitä nautitaan silloin, kun vain paras kelpaa. Purjetyyppi kehitettiin huippusuoritusta varten niissä olosuhteissa, joissa otetaan mittaa niin veneestä, purjeista, varusteista, kuin miehistöstäkin. Ne kestävät miltei kaiken samalla, kun mahdollistavat jokaisen pienenkin vauhdinrippeen saamisen irti veneestäsi. Tosin ne vaativat toisaalta sinultakin paljon, jotta niistä saadaan kaiken irti. Membraanipurje on huipputuote oikeaan Performance Cruisingiin, ja kilparadoilla ne ovat jo pitkään osoittaneet paremmuutensa, niin keveissä henkäyksissä kuin myrskyissäkin.


    Valmistamme membraanipurjeet liimaamalla yhteen polyesteri-, Kevlar-, dyneema ja/tai hiilikuituja suoraan UV-suojatulle mylarfilmille. Kuidut suuntaamme kuormitusten mukaisesti, ja siihen, missä kuormitus on suurin, laitamme tiheämmin kuitua. Pinnalle liimaamme vielä toisen Mylar-kerroksen. Mikäli toiveenasi on pitkä käyttöikä uhraamme hieman keveydestä laittamalla taffetakerroksen toiselle tai molemmille puolille purjetta. Alipaineen avulla poistamme sen jälkeen ilman purjeen välikerroksesta, ja lopulta laminoimme purjeen valssaamalla se suurella paineella yhteen. Purje karkaistaan sen jälkeen vielä uunissa 24 tunnin ajan. Lopputulos on ainutlaatuisen vahva ja muodoltaan uniikki membraani.

    Purje viimeistellään asentamalla reivit ja lattataskut. Lopputuloksena saat tarkalleen oikeanmuotoisen purjeen, nimenomaan sinun veneellesi suunniteltu. Se ei delaminoidu, ja sen pinta on ainutlaatuisen pehmeä. Uusi purjeesi sietää rasitusta venymättä, on tavallisia purjeita kevyempi ja sen muoto on juuri oikea niin venettä, rikiä, kuin suorituskykyäkin ajatellen.


    Membraanipurjeet cruising ovat normaalikankaita kevyemmät, täyttyvät paremmin keveissä tuulissa, mutta kestävät myös rajuimpia kelejä. Suuremmat veneet vaativat kovempia purjeita, jonka aikaansaamme kuitukoostumusta muuttamalla. Kilpapurjeisiin lisäämme kaikkein keveintä ja kovinta kuitua, hiilikuitua, joka yhdistämällä muihin kuituihin aikaansaa venymättömän purjeen, joka sietää myös kulutusta haurasta hiiltä paremmin. Kuituvalikoima on miltei loputun, ja hyvällä ammattitaidolla hyödynnämme sitä jokaista käyttötarkoitusta ja venettä varten. Hollantilainen Contender on membraanipurjeemme tavarantoimittaja. Membraanipaneelit valmistaa maailman johtava Italialainen Power Plast.

    Membraanipurje edustaa huippunautintoa ja erikoisherkkua erityisiä tilanteita varten. Me hallitsemme niiden tekemisen teknologian, ja suunnittelijamme tietävät tarkalleen, miten sen parhaiten pystyy valjastamaan saamaan aikaan juuri oikea purje juuri sinun tarpeisiisi. Uskallamme luvata hauskempaa ja vauhdikkaampaa purjehdusta kaikissa olosuhteissa!

    Osaamisemme, volyymin ja korkean teknologiamme ansiosta pystymme tarjoamaan näitäkin huippupurjeita kilpailukykyiseen hintaan. Ota yhteyttä, mikäli kiinnostus heräsi, ja haluat kuulla lisää!



Share by: